Hospodští vyhlížejí první hosty. Praha poskytne místo pro zahrádky zdarma, žádosti vyřizuje okamžitě

Přerovnat zboží, vyměnit kolekce oděvů, přeměřit rozestupy stolů v hospodách, připravit dezinfekci, svolat kuchaře. Předzahrádky restaurací a prodejny v nákupních centrech finišují s přípravami na pondělní dlouho očekávaný koronavirový restart.

Otevření předzahrádek se stane zásadním krokem pro dosud uzavřené desítky tisíc hospod, z nichž mnohé jsou už na pokraji krachu. Jak moc jim pondělní start pomůže, záleží i na zájmu hostů.

Hlavně aby nepršelo

Obavy z nákazy nebudou podle hospodských zřejmě zásadní překážkou. „Rozhodující bude počasí. To je zásadní, zda lidé přijdou,“ zamýšlí se Josef Krýsl, sládek a majitel plzeňské restaurace s minipivovarem Beer Factory. Po nuceném uzavření lokálů propustil personál, teď část opět nabírá, a pokud počasí a zákazníci dopřejí úspěšnému obnovení provozu, vezme prý zpět všechny propuštěné.

Velikonoce a dva květnové svátky, nejvytíženější termíny jarní hospodské sezony, jsou sice pryč, ale provozovatelé se snaží zachránit po nucené pauze, co se dá.

Totéž platí pro knihkupectví, elektro, obuv, oděvy a další obchody v nákupních centrech, holiče a kadeřníky, kosmetické salony, ale i herny a kasina. V omezeném provozu pro maximálně sto lidí se otevřou i divadla, kina, galerie, muzea, sportoviště, kostely a obřadní síně. Žáci a studenti budou moci do škol až v 15členných skupinkách. To vše za přísných hygienických podmínek.

Na všech provozovnách jsou umístěny informace pro zákazníky týkající se dodržování odstupů, upřednostnění bezhotovostních plateb a podobně,“ ujišťuje Jan Kašpar, ředitel rozvoje společnosti Neoluxor, které patří v Česku 36 knihkupectví Luxor, jedno papírnictví a dvě samostatné kavárny Page Café. Devatenáct prodejen mimo obchodní centra či s přístupem z ulice firma otevřela už před dvěma týdny v rámci první „otevírací vlny“.¨

Kašpar také připomíná, že pro zákazníky nejsou žádná omezení prohlížení knih – pouze se doporučuje při vstupu do prodejny i při odchodu vydezinfikovat si ruce.

Přes 50 obchodů v nákupních centrech otevře v pondělí také síť elektroprodejen Datart. „Připravujeme se na velký zájem ze strany zákazníků. Od 27. dubna, tedy od otevření prvních padesáti prodejen, evidujeme návštěvnost o čtyřicet procent vyšší v meziročním srovnání,“ říká Eva Kočicová, mluvčí značky.

Přestože vláda tentokrát informovala o podrobných podmínkách rozvolňování omezeného provozu poměrně včas, někteří provozovatelé i tak tápali. Zpočátku třeba nebylo jasno, zda budou zahrádky restaurací s okénkem pro výdej fungovat s obsluhou, nebo bez. Zvítězila první varianta. „Naštěstí. Kdo by sbíral použité nádobí, sklo, kasíroval hosty?“ reagoval Luboš Kastner ze společnosti Hospodska, která provozuje například pražskou restauraci Červený jelen.

Tato restaurace je jednou z těch, které chtějí přilákat hosty na inovace. Počínaje úterkem spouští ve spolupráci s firmou Storyous systém online objednávání a placení pomocí QR kódu. Host si u stolu načte do mobilu kód, zaregistruje platební kartu. V zobrazeném jídelním lístku si vybere, stiskem tlačítka objedná a nakonec i zaplatí.

Jinde využili dobu karantény k rekonstrukci. „Nemáme ještě úplně hotovo, ale přední předzahrádka je připravena, dezinfekce, kuchyň s českými jídly, pivo, 106 druhů rumu,“ hlásí Martin Veselý, majitel a provozovatel trampy a vodáky už skoro sto let vyhledávaného hostince U Šesti trampů v městysu Zvíkovec na Berounce.

Dovnitř až za dva týdny

Interiéry restaurací se lidem otevřou až 25. května. Takže právě předzahrádky se v těchto dnech staly žhavým tématem. Praha, podobně jako řada dalších měst, poskytne do konce roku veřejné prostranství zdarma. Žádosti, ke kterým se jindy vyjadřuje třeba policie či památkáři, vyřizuje okamžitě – ve zrychleném řízení. „S ohledem na mimořádnou situaci a množství žádostí nebude výjimečně nutné čekat na schválení všemi institucemi,“ uvedl pražský magistrát.

Jinde, třeba v Plzni, platí, že kdo přišel až v těchto dnech, má smůlu. „Moje žádost o předzahrádku na ulici dorazila na magistrát ve středu – a to prý už bylo pozdě, nestihnou to zúřadovat. Takže možná až po 1. červnu,“ říká Josef Krýsl. Zákazníky bude tedy od pondělí hostit jen na dvorku restaurace.

Zdroj: lidovky.cz

Přejít nahoru